Sami Lehto 2024 Humak Yhteisöpedagogi Amk

Sami Lehto 2024 Humak Yhteisöpedagogi Amk

Avoin Lappi-Partio- Keskustelu- ja toimintakulttuurin avoimuus

Opinnäytetyön aihe syntyi henkilökohtaisesta innostuksesta ja motivaatiosta. Kun on toiminut 41 vuotta partiossa johtajana ja se edelleen innostaa ja tuo sisältöä elämään, niin mitkä ovat syitä tähän? Tunnistettaessa asiat, jotka innostavat ja saavat jatkamaan vapaaehtoistyötä vuodesta toiseen, on mahdollista tunnistaa myös haasteet, jotka ovat esteenä motivoituneelle ja ilon täyteiselle vapaaehtoistyölle. Opinnäytetyö on tehty Lapin partiopiirille, jossa tekijä on toiminut valmentajana vuodesta 2019 lähtien. Pohjustuksena opinnäytetyölle, tekijä suoritti kehittävän harjoittelun Lapin Partiolaiset ry:lle järjestökoordinaattorin tehtävässä. Näin tekijällä on oman vapaaehtoistoiminnan kautta kokemus myös työntekijän roolista ja näkökulmasta järjestötoiminnassa.

Järjestökoordinaattorin toimenkuva ja työaika määrittelevät työntekijän tekemisiä ja menemisiä hyvinkin tarkkaan, jota ei vapaaehtoinen välttämättä huomaa. Partiossa käytännössä kaikki toiminta on vapaaehtoistyötä. Ryhmien johtajat, tapahtumien järjestäjät ja lippukunnan johtaminen kaikkine yhdistyslain velvollisuuksineen, tehdään vapaaehtoisvoimin. Partion tärkein voimavara on motivoituneet, osaavat ja hyvinvoivat johtajat. Opinnäytetyö pyrkii siksi pureutumaan partion tärkeimpään voimavaraan: partiossa on riittävästi vapaaehtoisia toimimaan eri tehtävissä, jotta he mahdollistavat asuinalueensa lapsille ja nuorille mahdollisuuden harrastaa partiota kotikulmillaan.

Opinnäytetyössä käytettiin tiedonhankintakeinona kyselyä, joka lähetettiin Lapin partiopiirin kaikille vaeltajille ja aikuisille. Vastausaikaa kyselyyn vastaamiselle annettiin kaksi viikkoa, jona aikana vastauksia saatiin 64, vastausprosentin ollessa 15. Kyselytutkimuksella hankittiin sekä määrällistä että laadullista tietoa partion vapaaehtoistoimijoilta. Lyhyen kyselytutkimuksen aiheet liittyivät partiolippukuntaan, partiopiiriin, partioon liittymiseen ja tehtävään partiossa sekä omaan persoonaan. Kysymyksiin vastattiin valitsemalla viisiportaisesta valikosta oman tuntemuksen mukaan vaihtoehto, jonka ääripäät olivat: eri mieltä – samaa mieltä. Tämän lisäksi vastaajaa pyydettiin perustelemaan vastaus lyhyesti. Vastaajien sanalliset perustelut olivat enimmäkseen monisanaisia ja konkreettisia. Osa vastauksista sisälsi suoraan kehittämisehdotuksenkin.

Vaikka monet vastauksista sijoittuivat ”samaa mieltä, lähes samaa mieltä” -kohtiin, erottui vastauksista haasteet ja kehittämiskohdat Lapin partiopiirissä. Laadullista dataa saatiin myös vapaan sanan -kohdasta, johon 31 vastaajaa kirjoitti oman kehittämisehdotuksen tai ajatuksen.

Pääset lukemaan koko opinnäytetyön tästä linkistä: Avoin Lappi-Partio: keskustelu- ja toimintakulttuurin avoimuus – Theseus